Dýňová polévka recept
Tento skvělý recept na Dýňovou polévku k podzimnímu zahřátí sestavil šéfkuchař Juraj Dohňanský k příležitosti Sodexo kuchařského workshopu. Teď můžete českou klasiku v moderním kabátě vyzkoušet i vy.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 0,5l kuřecího vývaru
- 0,5ks dýně Hokkaidó nebo máslové dýně
- 2ks mrkve
- ¼ks cibule
- 100ml smetany ke šlehání
- kousek másla
- špetka muškátového oříšku nebo květu
- špetka pepře
- špetka soli
Způsob přípravy
V hrnci se silným dnem rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibulku. Vsypeme pokrájenou oloupanou dýni a mrkev, asi 5 min opékáme. Poté ji zalijeme kuřecím vývarem. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut, až zelenina změkne.
Vmícháme šlehačku, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek nebo květ a necháme přejít varem. Poté rozmixujeme dohladka ponorným mixérem.
Tip: Polévku můžeme doplnit o pár kapek dýňového oleje a posypat opraženými dýňovými semínky.