Dýně máslová recept
Podzim patří dýním a to je skvělé, protože z této zeleniny lze připravit mnoho báječných pokrmů. Máslová dýně upoutá pozornost zajímavým tvarem a později i jemnou chutí. Velmi dobrá je například pečená a pro zhotovení tohoto receptu je třeba jen šest ingrediencí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 máslová dýně
- 3 stroužky česneku
- 4 polévkové lžíce oleje
- 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (nebo dvě snítky čerstvého)
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Dýni umyjeme, osušíme, odřízneme stopku a podélně ji rozkrojíme na dvě stejné poloviny. Za pomoci lžíce vydlabeme semínka.
Dužinu dýně nakrájíme ostrým nožem v pruzích nejprve na jednu stranu a pak na druhou tak, aby vznikla mřížka.
Dva stroužky česneku nakrájíme na plátky a vyložíme jimi vydlabanou část dýně. Zbylý stroužek prolisujeme, smícháme s olejem, rozmarýnem, solí, pepřem a vzniklou marinádou potřeme celou plochu dýně.
Troubu předehřejeme na 200°C a dýni pečeme 40 až 50 minut. Během doby pečení se ve vydlabané části zeleniny bude hromadit olej, kterým dýni asi dvakrát za dobu pečení opět potřeme. Upečenou zeleninu podáváme jako přílohu k masu nebo jako hlavní chod.