Dvojitá boloňská omáčka recept
Dvojitá boloňská omáčka z kuřecích jater a z hovězího masa je jednou z mnoha variant této oblíbené omáčky. Kromě špaget ji můžeme podávat s téměř jakýmikoliv jinými těstovinami které máme doma.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g těstovin
- 2 hrnky kuřecího vývaru
- 2 hrnky plnotučného mléka
- 1 1/5 hrnku suchého bílého vína
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1100 g mletého hovězího masa
- 120 g slaniny Pancetta nakrájené najemno
- 120 g kuřecích jater nakrájených najemno
- 6 nasekaných stroužků česneku
- 2 čerstvé bobkové listy
- sůl
- 2 jemně nasekané snítky rozmarýnu
- mletý černý pepř
- 2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného nadrobno
- 1 mrkev oloupaná a nakrájená nadrobno
- 800 g rajčatového protlaku
- 3 lžíce másla
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- špetka mletého hřebíčku
- strouhaný parmezán
Způsob přípravy
Dvojitá boloňská omáčka z kuřecích jater a z hovězího masa je jednou z mnoha variant této oblíbené omáčky. Kromě špaget ji můžeme podávat s téměř jakýmikoliv jinými těstovinami které máme doma. Ve velkém kastrole rozpálíme olej, přidáme do něj nakrájenou mrkev, celer, česnek, rozmarýn a krátce osmahneme. Pak přidáme mleté maso a nadrobno nakrájená játra, slaninu, bobkový list, muškátový oříšek, hřebíček a za stálého míchání znovu smažíme přibližně 20 minut. Nyní do kastrolu přilijeme mléko, přivedeme k varu a vaříme vše tak dlouho, až se mléko odpaří.
Podle chuti směs osolíme, opepříme a přidáme k ní rajčatový protlak a víno a dusíme dalších 15 minut. Nakonec vše zalijeme hovězím a kuřecím vývarem, znovu přivedeme k varu a při snížené teplotě zvolna dusíme asi 2 hodiny. Nakonec znovu dochutíme solí a pepřem a odstraníme z omáčky bobkové listy. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu, vodu slijeme a promícháme je s trochou másla. Jednotlivé porce těstovin s omáčkou můžeme posypat strouhaným parmezánem, ale není to nutné.