Dušený špenát recept
Špenát je listová zelenina bohatá na vitamín C, B i minerální látky. Kyselina listová, kterou špenát obsahuje, je důležitým prvkem pro nastávající maminky, protože hraje významnou roli při vývoji plodu. Špenát měl zkaženou reputaci ze školních jídelen, ale těmto časům už dávno odzvonilo a nyní opět kraluje v kuchyni. Podušený na másle se hodí jako příloha k rybě, masu, a když se přidá smetana, je výtečný i na těstoviny.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 g čerstvého špenátu
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1 stoužek česneku
- 500 ml vody
- 250 ml mléka nebo smetany na vaření
- jemná strouhanka k zahuštění
- sůl
Způsob přípravy
Špenátové lístky dobře propereme pod tekoucí vodou, zbavíme je stopek a jemně nasekáme.
V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Do jíšky vmícháme prolisovaný česnek, nasekaný špenát, sůl a vše chvíli podusíme.
Směs podlijeme horkou vodou a mlékem. Promícháme a povaříme.
Pokud bude třeba, zahustíme špenát strouhankou.