Dušený hrášek se smetanou recept
Zeleninové přílohy se hodí především k masovým pokrmům. Hrášek je v české kuchyni velmi populární, ať už jako polévka nebo v dušené formě jako příloha. Sladké zelené kuličky obsahují bílkoviny a pojídáním hrášku podpoříte činnost některých orgánů v těle. Například slinivky nebo ledvin. Po hrášku dušeném na másle, zalitým vývarem a zjemněným smetanou, oblíznou strávníci všechny prsty!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 g vyloupaného zeleného hrášku (čerstvý i mražený)
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- vývar masový nebo zeleninový, příp. voda
- 250 ml smetany na vaření
- sůl
Způsob přípravy
V hrnci rozpustíme máslo a přisypeme k němu vyloupaný zelený hrášek.
Hrášek osolíme trochu podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Vývar přiléváme postupně, podle toho jak se bude odpařovat.
Téměř změklý hrášek zaprášíme moukou, promícháme, podlijeme a opět dusíme.
Nakonec k hrášku přilijeme smetanu, směs prohřejeme a podáváme.