Dušené zelí na smetaně se slaninou recept
Velmi snadný a výživný recept, na který se tak trochu zapomnělo. Zelí dušené s brambory a slaninou, přitom chutná tak dobře! Je to skvělý pokrm do chladných období roku, protože dodá sílu a vitamíny pro boj s nepřízní počasí a viry.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g bílého zelí
- 500 g brambor
- 200 g plátků anglické slaniny
- 125 ml vody
- 65 ml bílého vína
- 1 zakysaná smetana
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Zelí umyjeme, osušíme a nakrájíme na širší nudličky. V hrnci přivedeme vodu k varu, nasypeme do ní zelí a vaříme 5 minut. Pak vodu scedíme a zelí necháme okapat na sítu.
Brambory oloupeme, umyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Dno většího hrnce nebo vyšší pánve, které jsou vhodné i pro použití do trouby, vyložíme plátky slaniny. Na ni navršíme zelí a pak brambory. Osolíme, opepříme, zalijeme vodou a vínem. Horní vrstvu bude opět tvořit slanina.
Nádobu zakryjeme a směs dusíme 20 minut. Zakysanou smetanu ochutíme solí, pepřem a nalijeme ji na pokrm. Nádobu poté přemístíme do trouby předehřáté na 180°C, sundáme poklici a jídlo ještě 15 minut zapečeme.