Dušené sladké vepřové maso recept

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření150 minPočet porcí6 porcí

Co by měl mít každý kuchař ve svém repertoáru? Jsou to určitě základy, například jak připravit rýži nebo upéct kuře. Nebo švestkový dort jako od babičky, nebo to může být pečeně, kterou na Vánoce připravuje vaše sestra. Když nad tím tak přemýšlíte, tak je to vlastně sbírka nadčasových a flexibilních receptů, které jsou po ruce vždycky, když potřebujete.

Existují recepty na parmazánové kuřecí kotlety, masové kuličky, kuřecí polévku nebo na kukuřičné lívance. Existuje však recept, který podle našeho názoru také patří do této skupiny. Sladké, lehce pálivé dušené vepřové rovněž patří do základu každé kuchyně, protože se jedná o velmi univerzální recept, určený k širokému použití. Pokud zjistíte, že receptů ve své hlavě máte kolem tisícovky, tak to znamená, že svoji základní kostru receptů mít nebudete, na to už je pozdě. Zároveň to však znamená, že i když si nemůžete vybrat na vaření jenom pár jídel, vaše vaření se rozlilo do všech možných koutů kulinářského světa. Skvělá práce.

Tento recept je tak trochu variací na oblíbenou asijskou kombinaci chilli, zázvoru, česneku a šalotky.
Omáčka je spíše slanější než sladší, ale je stále krásně lesklá a tmavá. Seznam ingrediencí je krátký co do počtu položek, ale složitý a bohatý co se týká chutí. Recept na toto sladké vepřové maso se připravuje rychleji než vepřové ramínko. A čas, po který se sladké vepřové dusí, můžete využít k přípravě rýže nebo zeleniny. Zbytky z tohoto receptu, které můžete sníst na druhý den, jsou vlastně jeho nejlepší částí a to znamená, že jídlo je přátelské ke skutečnému životu. A nakonec: nenechte se zastrašit slovem karamel.
(celý recept)

Co by měl mít každý kuchař ve svém repertoáru? Jsou to určitě základy, například jak připravit rýži nebo upéct kuře. Nebo švestkový dort jako od babičky, nebo to může být pečeně, kterou na Vánoce přip...

Ingredience receptu

  • 1 šálek tmavě hnědého cukru
  • ¾ šálku rybí omáčky
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1,8 kg vepřového masa bez kosti – plec nebo rameno, nakrájeného na 5cm kousky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 šálek šalotky nakrájené na tenké plátky
  • 5cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaného
  • 2 stroužky česneku, oloupaného a prolisovaného
  • 2 až 3 chilli papričky, nakrájené na tenké plátky
  • 3 šálky kokosové vody


Způsob přípravy

Vložte cukr do hrnce se středně tlustým dnem a na středně nízkou teplotu. Vařte asi 8 až 10 minut, dokud se cukr nerozpustí, ale za častého míchání, aby se cukr nespálil. Když je cukr hladký a úplně rozteklý, sundejte pánev ze sporáku a pomalu vmíchejte rybí omáčku. Směs může začít tuhnout. V tom případě vraťte na mírný oheň a pokračujte v míchání, dokud vše nebude hladké. Zahřejte troubu na 150 stupňů.

Ve velkém hrnci zahřejte řepkový olej. Vepřové kousky osolte a opepřete ze všech stran. Když je olej rozpálený, opečte na něm maso, cca 8 minut. Přendejte na chvíli do nějaké misky a opakujte se zbylými kousky masa.

Když je všechno maso udělané, pěkně rovnoměrně hnědé, na střední plamen přidejte šalotku. Za stálého míchání duste asi 2 minuty, dokud šalotka nezměkne. Potom přidejte zázvor, česnek a chilli a vařte ještě jednu minutu.

Vraťte vepřové maso a veškeré nahromaděné šťávy do hrnce a přidejte karamelovou omáčku a kokosovou vodu. Kousky masa by měly vyčnívat na hladinu. Pokud jsou úplně ponořené, trochu tekutiny odlijte. Přiveďte k varu a potom snižte teplotu, aby se maso jenom dusilo. Hrnec přikryjte pokličkou nebo alobalem a přesuňte do trouby.

Po 15 minutách se podívejte pod pokličku do hrnce, abyste zkontrolovali, zda se tekutina mírně vaří. Pokud se tekutina v hrnci vaří moc, snižte teplotu v troubě. Takto sladké vepřové maso duste po dobu asi 70 minut. Maso by mělo být krásně měkké, ale nemělo by se rozpadat.

Sundejte pokličku nebo alobal a odkryté vařte ještě dalších 30 minut, dokud neponořené kousky masa nezkaramelizují. Vyjměte z trouby a podávejte s rýží.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Dušené sladké vepřové maso recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Dušené sladké vepřové maso.
Nebo hledejte podobné podle části názvu dušené sladké vepřové maso .
Hledat podobné recepty na internetu jako Dušené sladké vepřové maso


×