Dušené bílé zelí s mletým masem recept
Nejen letní, ale také podzimní sezónní ovoce a zelenina mají v kuchyni co nabídnout. Mezi významné podzimní potraviny bezesporu patří bílé zelí, které se dá konzumovat za syrova, kvašené i uvařené. Tento recept je bohatý na energii a dodá sílu do podzimních plískanic.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 menší hlávku bílého zelí (cca. 1 kg)
- 100 g anglické slaniny
- 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky cukru
- ½ kelímku zakysané smetany
Způsob přípravy
Zelí omyjeme, očistíme a listy nakrájíme na tenké proužky. Na pánvi zahřejeme olej a na něm orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Jakmile začne vypadat křupavě, přisypeme do pánve mleté maso, které za pomoci měchačky rozdrobíme a ochutíme ho solí a pepřem.
Maso pár minut restujeme, poté ho vyjmeme z pánve a uložíme stranou. Do zahřátého tuku na pánvi vložíme nakrájené zelí a dusíme. Po chvíli ho podlijeme trochou vody, přidáme kmín a cukr, pánvičku zaklopíme poklicí a zelí dusíme dvacet minut.
Po uplynutí doby přidáme do pánve odložené maso, vše promícháme a dusíme dalších deset minut. Nakonec do směsi přimícháme zakysanou smetanu a dochutíme ji solí a pepřem. Takto připravené zelí chutná velmi dobře v kombinaci s bramborovou kaší.