Dušené zelí recept
Dušené zelí, ať už bílé, nebo červené, je základní příloha k pečeným masům. Hlavně pečená kachna nebo husa se bez dušeného zelí neobejde.
Ingredience receptu
- 1 hlávka bílého nebo červeného zelí
- jíška
- 2 cibule
- sádlo
- sůl
- 3 lžíce cukru krupice
- ocet
- kmín
- voda
Způsob přípravy
Dušené zelí, ať už bílé, nebo červené, je základní příloha k pečeným masům. Hlavně pečená kachna nebo husa se bez dušeného zelí neobejde. Cibuli nakrájíme nadrobno a podusíme v rozpuštěném sádle v hlubší pánvi. Přidáme špetku cukru a když cukr lehce zkaramelizuje, nasypeme do pánve pokrájené zelí.
Osolíme, přisypeme kmín a trochu podlijeme vodou. Vše přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut. Pak zelí zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z trochy hladké mouky a másla. Nakonec dochutíme octem, cukrem a solí podle chuti.