Dresing na kebab recept
Pokrm zvaný kebab, tedy grilované maso podávané se zeleninou, omáčkami, nejčastěji zabalené v pita chlebu či tortille, má bohatou historii, která sahá hluboko do středověku. Kolébkou tohoto jídla je podle indicií Irák, odkud se jeho obliba šířila dál, do Turecka, Řecka i dalších částí Evropy. Řekové mu říkají gyros, v arabských zemích je „náš“ kebab známý pod označením shawarma. Obliba tohoto pokrmu je nesporná a připravit lze i v domácích podmínkách. Jakou omáčku ke kebabu vybrat? Inspirujte se naším receptem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 150 g jogurtu řeckého typu
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce majonézy
- 3 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky čerstvého kopru
- 3 čajové lžičky petrželky (čerstvé nebo sušené)
- šťáva z ½ citronu
- špetka soli
- špetka pepře
- špetka cukru
Způsob přípravy
Citron omyjeme, osušíme a vymačkáme šťávu.
V menší misce smícháme jogurt, olej, majonézu, nasekaný kopr, petrželku a prolisovaný česnek. Přidáme citronovou šťávu a vše dobře promícháme.
Dresing dochutíme solí, pepřem, cukrem a misku uložíme na 1 hodinu do lednice.