Drbáky se škvarky a s cibulkou recept
Drbáky se škvarky a s cibulkou se trochu podobají chlupatým knedlíkům. Hodně se vařily na Písecku a Táborsku. Je to skvělá příloha, ale klidně i samostatné jídlo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 200 g vepřových škvarků
- sůl
- mouka
- 2 lžíce sádla
Způsob přípravy
Polovinu brambor oloupeme a uvaříme den předem v osolené vodě do měkka. Druhý den zbylé syrové brambory oloupeme a nastrouháme. V plátěné utěrce z nich vymačkáme všechnu tekutinu.
Vařené a syrové brambory v míse smícháme a uhněteme z nich hladké těsto. Z těsta pak vytvarujeme kulaté knedlíky o průměru asi 5 cm. Vhazujeme je do vroucí osolené vody, promícháme a vaříme asi 25 minut.
Mezitím si na sádle osmahneme nakrájenou cibuli se škvarky dozlatova. Na talíři polijeme horké uvařené drbáky osmaženou cibulkou.