Domácí slaný karamel z třtinového cukru recept
Domácí slaný karamel z třtinového cukru se vždycky hodí. Jako poleva na moučník, do zmrzlinových nebo ovocných pohárů, nebo jen tak na mlsání.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1/2 lžičky soli
- 100 g třtinového cukru
- 40 g kvalitního másla
- 80 ml plnotučné sladké smetany
Způsob přípravy
Do vysoké pánve nasypeme třtinový cukr a na středním plameni ho za stálého míchání necháme úplně rozpustit, až vznikne tekutý, světle hnědý karamel. Pak přidáme máslo, a opět zvolna mícháme, až se všechno spojí.
Nakonec do směsi přilijeme smetanu, přisypeme sůl, znovu promícháme a necháme přejít varem. Pozvolné míchání je po celou dobu přípravy slaného karamelu velmi důležité.
Hotový slaný karamel nalijeme do uzavíratelné skleničky a máme hotovo.