Domácí sirup z muchovníku s krásnou barvou a plnou chutí recept
Muchovníkový sirup si zamilujete nejen pro jeho sytou barvu, ale i pro osvěžující chuť. Nejlépe se připravuje v odšťavňovacím hrnci, který práci výrazně usnadní a minimalizuje nepořádek. Výrobu doporučuji přesunout ven – případné kapičky šťávy se pak snadno opláchnou hadicí.
Tip na domácí sirup z muchovníku
Sirup z muchovníku je výborný s vodou, do čaje i na dochucení dezertů. A hlavně – je bez chemie a z vlastní úrody!
Ingredience receptu
- 2 kg muchovníkového ovoce
- 3 citrony
- 2 kg cukru
- 1 sáček kyseliny citronové
Způsob přípravy
Ovoce nejprve důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Pak jej vrstvěte do nádoby odšťavňovacího hrnce. Každou vrstvu posypte částí cukru, přidejte několik plátků citronu a lehce zasypte kyselinou citronovou. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
Když je nádoba plná, přiklopte ji víkem a dejte vařit. Díky páře vznikne přetlak, který postupně vytlačí šťávu z ovoce. Ta stéká do sběrné nádoby, odkud ji můžete horkou stáčet přímo do čistých, propařených lahví.
Lahve ihned uzavřete víčky a nechte je pomalu vychladnout. Jakmile zchladnou, víčka se přisají a zavaření je hotové – další sterilizace není nutná. Sirup vám vydrží až do té doby, než ho vypijete. Což asi nebude trvat dlouho!