Domácí puding recept
Puding znáte určitě jako práškovou směs, kterou si koupíte v obchodě. Dezert milují nejen děti, ale i dospělí. Zkuste jeho vylepšenou poctivou domácí variantu, která je zaručeně bez jakýchkoli umělých přísad. Mnoho času vám nezabere a surovin vyžaduje jen minimum. Jak na to?
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 ml mléka či smetany
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce škrobu
- 5 vajíček (žloutky)
- vanilkový lusk
- lžíce škrobu
- ovoce
Způsob přípravy
Rozmíchejte v hrnci většinu mléka či smetany s cukrem a s vyškrábaným vanilkovým cukrem. Stačí asi dvě třetiny, zbytek si ponechte a vyšlehejte v něm žloutky se škrobem. Tuto směs zašlehejte do horkého mléka nebo do smetany. Udržujeme horké, ale nevaříme.
Budoucí puding mícháme, dokud nebude mít požadovanou hustou konzistenci. Hustotu lze ovlivnit množstvím škrobu, poměr si tedy můžeme upravit podle svých potřeb, přidáte-li více škrobu, puding vám klasicky ztuhne. Na závěr puding ochutíme ovocem.
Pokud chceme klasický čokoládový puding, vynecháme vanilkový lusk, ale ke škrobu přidáme kakao. Velmi zajímavě chutná také puding ochucený instantní kávou, jeho aroma ovšem ocení spíše dospělí. Pro odrostlé strávníky lze také dochutit puding kapkou rumu, dětem můžeme rumovou příchuť také samozřejmě napodobit extraktem.