Domácí paštika z králíka recept
Domácí paštika z králíka je skvělá na čerstvém pečivu. Příprava není složitá a zvládnete ji snadno.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 králík
- 250 g prorostlého vepřového masa
- 200 g telecího masa
- 3 rohlíky
- 1 cibule
- 150 g slaniny
- 2 vejce
- 500 ml masového vývaru
- 1 bobkový list
- mletý černý pepř
- muškátový květ
- sušený tymián
- sůl
- máslo
Způsob přípravy
Králíka vykostíme a umeleme společně s vepřovým a telecím masem. Do vychlazeného vývaru namočíme rohlíky nakrájené na kousky. Králičí jatýrka nakrájíme nadrobno a promícháme je s polovinou nadrobno nakrájené slaniny.
Rozmočené rohlíky důkladně vymačkáme a smícháme je s rozemletou cibulí, špetkou pepře, muškátového květu, tymiánu a soli. Bobkový list rozdrtíme na jemný prášek. Směs promícháme s rozšlehanými vejci na hladkou jemnou kaši.
Umleté maso promícháme s okořeněnou rohlíkovou hmotou. Zbylou slaninu nakrájíme na tenké proužky.
Do kameninové nádoby vyložené plátky slaniny pak vrstvíme masovou směs, na ní játra se slaninou, a to stále opakujeme až je nádoba do tří čtvrtin plná. Navrch ještě položíme plátky slaniny.
Ve vodní lázni vaříme paštiku asi 1,5 hodiny. Po uvaření ji necháme úplně vychladnout a zalijeme ji malou vrstvou másla. Znovu uložíme do chladna.