Domácí máslo recept
Domácí máslo je voňavé, lehoučké a rozplývá se na jazyku. Z tohoto množství čerstvé smetany získáme asi 350 g másla a 600 g podmáslí. Možná nebude domácí máslo levnější než to kupované, ale kvalitou ho rozhodně předčí. A podmáslí je zdravý a skvělý nápoj.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 l smetany ke šlehání (více než 30% tuku)
- čerstvé bylinky, česnek - nemusí být
Způsob přípravy
Smetanu nalijeme do šlehače a šleháme. Když získáme tuhou šlehačku, šleháme dál. Šleháme, dokud šlehačka nezačne ztrácet bílou barvu a nezačnou se vytvářet hrudky plovoucí v tekutině. Když už šleháme kousky tuku plovoucí v mléce, vypneme šlehač.
Nyní podmáslí přes cedník scedíme do misky. Z másla, které zbylo v cedníku, vymačkáme ještě co nejvíce podmáslí.
Do mísy si připravíme velmi studenou vodu, klidně s několika kostkami ledu, a v této vodě máslo rukama prohněteme. Voda se zakalí, vyměníme ji, a znovu máslo prohněteme. To opakujeme, dokud voda nezůstane čistá. Toto promývání másla je důležité, máslo tak získá správnou konzistenci a déle vydrží.
Naposledy z másla vymačkáme vodu a pokud ho chceme ochutit, nyní je ta správná chvíle. Z hotového másla vytvarujeme váleček, zabalíme ho do fólie a uložíme do ledničky.