Domácí majonéza recept
Majonéza se používá k dochucení salátů, těstovin nebo třeba jako ozdoba na chlebíčky. Vyrobit si ji doma není nic složitého a věřte, že chutnat bude lépe než ta kupovaná.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 žloutky
- 1 lžíce octa
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 250 ml oleje
- sůl
- pepř
- špetka kajenského pepře
Způsob přípravy
Vejce by měla mít pokojovou teplotu, než s nimi začneme pracovat. A vlastně to samé platí i pro zbytek ingrediencí. Žloutky vyklepneme do misky a utřeme je do hladka s octem, solí, hořčicí a pepřem. Směs pěkně prošleháváme a postupně k ní přiléváme olej.
Když se suroviny propojí, přikryjeme misku potravinovou fólií, uložíme do lednice a nejlépe do druhého dne spotřebujeme.
Pro změnu lze do hotové majonézy lze přimíchat třeba tvaroh a čerstvé nasekané bylinky nebo ji naředit nálevem z okurek a přidat zakysanou smetanu.