Domácí kečup bez zavařování recept
Domácí kečup bez zavařování je přece jen lepší, než ten kupovaný. Máme jistotu, že v něm nejsou žádné nežádoucí příměsi.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 60 ml octa (10%)
- 1 kg zralých rajčat
- 2 středně velká jablka
- 1 cibule
- 1 lžička soli
- 50 g cukru krupice
- 1 větší bobkový list
- 2 hřebíčky
- 1 lžička sladké papriky
- špetka mletého nového koření
- špetka mletého pepře
Způsob přípravy
Připravíme si sterilizované sklenice s víčkem. Rajčata nakrájíme na osminky, cibuli nahrubo, z jablek odstraníme jadřinec a nakrájíme je na menší kousky. Vše nasypeme do většího hrnce, přidáme cukr, sůl a všechno koření.
Do hrnce přilijeme vodu, tolik, aby bylo vše ponořené, přivedeme k varu a zvolna za občasného promíchání všechno vaříme asi 2,5 hodiny. Pokud je potřeba během vaření přidáváme vodu.
Nyní obsah hrnce přepasírujeme přes síto do čistého hrnce a ještě povaříme asi 15 minut. Když má kečup správnou hustotu, horký ho nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru vychladnout.
Hotový kečup necháme uležet několik dní na suchém chladném a tmavém místě.