Domácí kečup recept
Pokud je sezóna rajčat štědrá, nabízí se vyrobit si domácí kečup. Oproti tomu z obchodu přesně víte, co jste do něj dali, a to se vyplatí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 kg měkkých rajčat
- 250 g jablek
- 250 g cibule
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1/3 lžičky mleté skořice
- 1 a půl lžíce soli (cca. 30 g)
- 2 - 3 lžíce octa
Způsob přípravy
Rajčata umyjeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Přidáme nakrájená jablka zbavená jádřinců, na kolečka pokrájenou cibuli i koření. Hrnec přikryjeme pokličkou a směs zprudka přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a zvolna dusíme.
Rozvařené ingredience rozmixujeme, osolíme, přidáme cukr, ocet a znovu dusíme tak dlouho, dokud směs nezhoustne.
Hotový kečup nalijeme do vymytých sklenic, zavíčkujeme je a sterilujeme 10 minut při teplotě 85°C.