Domácí hruškový koláč bez mléka recept
Tento koláč si může dát i ten, kdo má potíže s trávením kravského mléka. V receptu jsou totiž použita výhradně rostlinná mléka. Přesto si ve výsledku pochutnáte na dokonalém spojení zralých podzimních hrušek a pudinku z mandlové smetany s vanilkovým cukrem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Těsto:
- 100 g kokosového tuku,
- 200 g celozrnné mouky,
- 50 g mletých ořechů,
- 8 lžic vlažné vody,
- špetka soli.
- Náplň:
- 5 zralých hrušek,
- 400 ml mandlové smetany,
- 1lžíce medu,
- 2 lžíce skořicového cukru,
- 30 g kukuřičného škrbu,
- hrst nasekaných ořechů
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Mouku prosejeme a tuk necháme povolit na pokojovou teplotu. Připravíme větší mísu a smícháme v ní mleté ořechy s moukou a prohněteme je s tukem. Postupně přidáváme vlažnou vodu a špetku soli. Vypracujeme těsto a zabalené jej dáme vychladit do ledničky.
Hrušky oloupeme a nakrájíme na širší plátky.
Kulatou dortovou formu vymažeme a posypeme moukou. Těsto vyndáme z lednice, vyválíme z něj kulatý plát a vložíme do formy. Hrušky vyskládáme na těsto do formy.
V další míse smícháme smetanu se skořicovým cukrem a medem. Postupně přidáváme škrob a vmícháváme metličkou. Směsí přelijeme hrušky v dortové formě.
Dáme péct na půl hodiny a těsně před koncem posypeme nasekanými ořechy. Dopečeme dokud ořechy nezezlátnou.