Domácí houstičky recept
Situace, kdy zjistím, že doma došlo čerstvé pečivo, řeším docela často. Co s tím? Pátrala jsem v kuchařkách a našla recept, který je pro naši rodinu dokonalý. Houstičky upečené podle předpisu z Kuchařky pro teenagery, jsou totiž báječně nadýchané a recept je opravdu jednoduchý.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 300 ml mléka
- 100 ml majonézy
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- kmín, mák nebo sezamové semínko na posypání
Způsob přípravy
V míse promícháme mouku, sůl a droždí. Poté postupně přiléváme mléko, přidáme majonézu a vypracujeme hladké těsto. Nejlépe to jde s pomocí robota, který udělá většinu dřiny za vás. Vršek těsta trochu pomoučíme, mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme přibližně hodinu a půl na teplém místě kynout.
Po vykynutí by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem. Takto připravené ho vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na dvě poloviny. Každou půlku dále rozdělíme na pět stejně velkých dílů.
Teď přichází na řadu pletení houstiček. Každý dílek rozdělíme na další tři stejné kousky a z každého uválíme rovnoměrný váleček, dlouhý asi 10 cm. Všechny tři pramínky nahoře pevně spojíme, spoj prstem přitlačíme, a poté postupujeme stejně jako u pletení copánku. Tedy pravý krajní pramen přeložíme přes prostřední, pak ho překryjeme levým, který se tak dostane doprostřed. Tímto systémem postupujeme až na konec, kde spoj opět přitlačíme prstem, aby se houstička v troubě nerozmotala.
Houstičky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem, mákem, sezamovým semínkem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C, přibližně 15 minut.