Domácí housky bez droždí recept
Pečení domácího pečiva slaví během doby pandemie velký boom a na čerstvých houstičkách si může pochutnat i ten, komu zrovna doma chybí kvasnice a prášek do pečiva. I bez těchto ingrediencí se dá připravit velmi chutné pečivo a vůbec to není složité.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 g pšeničné mouky
- ½ litru podmáslí
- 8 g jedlé sody
- 1 - 2 čajové lžičky soli
- semínka na posyp dle chuti (slunečnicová, lněná, sezamová)
Způsob přípravy
V míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Poté přilijeme podmáslí a vypracujeme hladké těsto. Pozor! Zde neplatí, že čím déle mícháte, tím lépe. Proces hnětení musí být efektivní a rychlý.
Těsto vyklopíme na pomoučenou podložku a rozdělíme ho na 8 - 9 stejných dílů. Z každého dílku pomoučenýma rukama vytvarujeme bulku.
Troubu předehřejeme na 220°C, plech vyložíme pečícím papírem a bulky na něj vyložíme. Ostrým nožem nebo žiletkou každou z nich lehce nařízneme do kříže, posypeme semínky. Na troubě zapneme horkovzduch (kdo ho nemá, peče na spodní a horní ohřev) a housky dáme péct. Trvá to přibližně 10 - 15 minut.