Domácí chléb se smetanou recept
Domácí chléb se smetanou je nejlepší hned po vychladnutí. Úplně čerstvý. Stejně se po něm jen zapráší.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g žitné chlebové mouky
- 200 g hladké mouky
- 100 g pšeničné mouky
- 150 g zakysané smetany
- 40 g droždí
- 200 ml vody
- 2 lžičky octa
- 2 lžičky kmínu
- sůl
- cukr krupice
- lněná semínka
- olivový olej
Způsob přípravy
Do velké mísy s vlažnou vodou nadrobíme droždí, přidáme kávovou lžičku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Pak ke kvásku přidáme všechnu mouku, ocet, zakysanou smetanu , kmín a špetku soli. Důkladně prohněteme, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 35 minut.
Po této době těsto znovu důkladně prohněteme a znovu ho necháme asi půl hodiny kynout. Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál a vytvarujeme z něho bochník. Bochník přendáme na olejem vymazaný plech, nahoře do nařízneme do kříže, posypeme lžičkou lněných semínek a necháme ho na plechu kynout ještě asi 25 minut. Mezitím si troubu předehřejeme na 200 stupňů.
Plech s vykynutým chlebem vložíme doprostřed předehřáté trouby a pečeme čtvrt hodiny. Pak povrch bochníku lehce postříkáme vodou, snížíme teplotu na 170 stupňů a chleba dopečeme (přibližně 20 až 30 minut).