Domácí chléb se smetanou recept

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření60 minPočet porcí10 porcí

Domácí chléb se smetanou je nejlepší hned po vychladnutí. Úplně čerstvý. Stejně se po něm jen zapráší.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g pšeničné mouky
  • 150 g zakysané smetany
  • 40 g droždí
  • 200 ml vody
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžičky kmínu
  • sůl
  • cukr krupice
  • lněná semínka
  • olivový olej


Způsob přípravy

Do velké mísy s vlažnou vodou nadrobíme droždí, přidáme kávovou lžičku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Pak ke kvásku přidáme všechnu mouku, ocet, zakysanou smetanu , kmín a špetku soli. Důkladně prohněteme, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 35 minut.

Po této době těsto znovu důkladně prohněteme a znovu ho necháme asi půl hodiny kynout. Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál a vytvarujeme z něho bochník. Bochník přendáme na olejem vymazaný plech, nahoře do nařízneme do kříže, posypeme lžičkou lněných semínek a necháme ho na plechu kynout ještě asi 25 minut. Mezitím si troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Plech s vykynutým chlebem vložíme doprostřed předehřáté trouby a pečeme čtvrt hodiny. Pak povrch bochníku lehce postříkáme vodou, snížíme teplotu na 170 stupňů a chleba dopečeme (přibližně 20 až 30 minut).


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Domácí chléb se smetanou recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Domácí chléb se smetanou.
Nebo hledejte podobné podle části názvu domácí chléb smetanou .
Hledat podobné recepty na internetu jako Domácí chléb se smetanou
For Gastro 2022


×