Dýňový koláč se slaninou recept
Dýňový koláč se slaninou je skvělá teplá večeře, která bude určitě všem chutnat. Kromě pažitky můžeme klidně použít i jiné drobné bylinky, podle vlastní chuti a možností.
(celý recept)
Ingredience receptu
- náplň:
- 3 vejce
- 400 g oloupané a nakrájené dýně
- 3 lžičky extra panenského oleje.
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 55 g nastrouhaného sýra Gruyere
- 100 g slaniny bez kůže
- 225 ml smetany
- těsto:
- 1 1/4 hrnku bílé špaldové mouky
- 1 vejce
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 80 ml olivového oleje
- 75 ml studené vody
- 1/2 lžičky soli
Způsob přípravy
Dýňový koláč se slaninou je skvělá teplá večeře, která bude určitě všem chutnat. Kromě pažitky můžeme klidně použít i jiné drobné bylinky, podle vlastní chuti a možností. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formu na koláč vymažeme olejem a vyložíme ji pečícím papírem. Připravíme si těsto ve velké míse. Smícháme v ní obě mouky a sůl a uprostřed utvoříme důlek, do kterého vyklepneme vejce rozšlehaná s olejem a studenou vodou. Nyní vše důkladně uhněteme, až vznikne hladké těsto. Těsto rozprostřeme do připravené formy a na několika místech ho propícháme vidličkou. připravené těsto ve formě necháme 30 minut odpočívat v mrazničce.
Na pánev nasypeme pokrájenou dýni a na troše oleje ji opékáme asi tak 30 minut za občasného promíchání. Pak pánev sundáme z plotny a dýni necháme vychladnout. V jiné pánvi na trošce oleje opečeme pokrájenou slaninu. Ve vyšší nádobě ušleháme smetanu s vejcem a s pažitkou. Na těsto připravené v koláčové formě nasypeme slaninu, podušenou dýni a posypeme ji strouhaným sýrem. Nakonec vše zalijeme rozšlehanou smetanou s vejci a pažitkou a vložíme do předehřáté trouby. Koláč pečeme zvolna asi tak 35 minut a před podáváním ho necháme trochu vychladnout. Můžeme ho ještě posypat nasekanými zelenými bylinkami.