Dýňová polévka s chilli a smetanou recept
Dýňová polévka s chilli a smetanou je hustá, horká a voňavá. Je i pěkně pikantní, což ke studeným podzimním dnům patří.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 nadrobno nasekané chilli papričky
- 1 stroužek česneku
- 2 nadrobno nakrájené cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg oloupané máslové dýně
- 4 lžíce tučné zakysané smetany
- 1 lžíce másla
- 850 ml horkého zeleninového vývaru
- dýňová semínka
Způsob přípravy
Dýňová polévka s chilli a smetanou je hustá, horká a voňavá. Je i pěkně pikantní, což ke studeným podzimním dnům patří. Do velkého pekáče s jednou lžící olivového oleje nasypeme dýni nakrájenou na větší kostky. V troubě předehřáté na 200 stupňů ji pak pečeme půl hodiny. V polovině pečení kostky obrátíme. Do velkého hrnce nalijeme zbylý olivový olej, přidáme máslo, polovinu nadrobno nasekaného chilli, cibuli a česnek nakrájený na tenké plátky.
Přikryjeme pokličkou a dusíme, až je cibule měkká. Nyní přidáme dýni, zakysanou smetanu a horký vývar. Tyčovým mixérem vše ušleháme do hedvábné hladkosti polévky. Polévku podáváme horkou a do každé porce na talíři přidáme trochu smetany, nasekaných chilli papriček a dýňových semínek.