Cuketová pomazánka na topinky recept
Recept na tuhle topinkovou bombu jsem získala od kamarádky a je to báječný způsob jak spotřebovat přebytečnou cuketu ze zahrádky, a pak si na ní o pár týdnů či měsíců později pochutnat. Pomazánka je trochu pikantní a skvělá je v kombinaci například s opečeným kváskovým chlebem a výraznějším sýrem. Použít se dá ale také jako omáčka do těstovin. Uvedené množství surovin vystačí přibližně na čtyři 200 ml sklenice.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 kg cukety
- 125 ml olivového oleje
- 4 velké cibule
- 6 - 8 stroužků česneku
- 3 lžičky soli
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 400 g hustého rajčatového protlaku
- 5 lžic worcesterské omáčky
- 1 - 2 lžíce kaparů (lze vynechat)
- Špetka drceného chilli koření (nebo 2 malé sušené papričky)
Způsob přípravy
Cuketu nastrouháme nahrubo. Cibule oloupeme, rozpůlíme a půlky nakrájíme na plátky. Česnek očistíme a nakrájíme nadrobno.
V pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli a česnek. Pak přidáme nakrouhanou cuketu, směs osolíme a za občasného promíchání ji restujeme další 3 minuty.
Do základu přidáme zbytek ingrediencí, směs promícháme a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C a zeleninu pečeme asi 40 minut. Občas ji promícháme. Hotovou pomazánku naplníme do sterilních sklenic, zavíčkujeme a uchováváme v temnu a chladu.