Cuketová polévka se slaninou recept
Tahle krémová polévka chutná snad všem. Sezónní cuketa v kombinaci s krémovým sýrem a opraženou slaninou je opravdu povedená. Polévka se může podávat jako předkrm hlavního chodu a v kombinaci s pečivem i jako vydatná večeře.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 menší cukety
- 100 g másla
- 1 cibule
- 1 l drůbežího vývaru
- 100 g krémového sýra (např. Smetanito)
- 150 g anglické slaniny
- 1 lžička oleje
- sůl
- bílý pepř
Způsob přípravy
Cukety nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukety a směs opékáme přibližně 5 minut.
Když cukety “chytnou barvu”, přilijeme vývar, který dochutíme bílým pepřem a polévku vaříme na středním plameni asi čtvrt hodiny.
Do vroucí polévky přidáváme po částech sýr, který jsme si rozmačkali na talíři vidličkou. Polévku průběžně promícháváme, aby se sýr rozpustil. Pak ji necháme ještě dalších pár minut provařit. Dochutíme solí a pepřem.
V mezičase kápneme na pánev lžičku oleje, přidáme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu a opékáme ji dokřupava.
Hotovou polévku lehce rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme ozdobenou plátky opražené slaniny. Ozdobit ji můžeme také opraženými semínky.