Cuketová polévka recept
Krémová polévka velmi příjemné chuti, inspirovaná italskou kuchyní. Voní po česneku a chuť jí dodá i strouhaný parmazán.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 - 4 středně velké cukety
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku (lze použít i sušený)
- ½ kuřecího bio bujonu
- 50 g strouhaného parmazánu
- zakysaná smetana na ozdobu
- 1 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
- ¾ litru vody
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Cukety omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobnější kousky. Česnek prolisujeme.
V hrnci na oleji zpěníme cibulku, přidáme česnek, cuketu a chvilku za stálého míchání restujeme. Nemělo by to být příliš dlouho, aby cuketa nezhořkla.
Směs zalijeme horkou vodou s rozpuštěným bujonem a asi čtvrt hodiny až dvacet minut povaříme. Změklou cuketu rozmixujeme ponorným mixérem, polévku dochutíme solí, pepřem a částí strouhaného parmazánu.
Polévku servírujeme na talíře, doprostřed dáme lžíci zakysané smetany a posypeme zbylým parmazánem.