Cuketa v kari omáčce recept
Cuketa v kari omáčce je exotické pikantní jídlo, které si možná oblíbíte. Chuť kokosu a zelených kari listů je možná trochu neobvyklá, ale chutná to skvěle.
(celý recept)
Ingredience receptu
- kari omáčka:
- 2 hrnky bílého jogurtu
- 2 zelené chilli papričky
- 1 hrnek nasekaného zeleného koriandru
- 1,5 lžičky černých hořčičných semen
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- 1/2 lžičky kmínu
- 2 lžíce pražené cizrny
- cuketa:
- špetka soli
- 1/2 lžičky černých hořčičných semínek
- 1 sušená červená chilli paprička
- 2 až 3 zelené cukety
- 2 lžičky řepkového oleje
- 20 listů kari
- špetka prášku z Asafetida
- vařená rýže - jako příloha
- lístky koriandru na zdobení
Způsob přípravy
Cuketa v kari omáčce je exotické pikantní jídlo, které si možná oblíbíte. Chuť kokosu a zelených kari listů je možná trochu neobvyklá, ale chutná to skvěle. Kokos a většinu pražené cizrny rozdrtíme v mixéru, přidáme kurkumu, černou hořčici a kmín.Znovu rozmixujeme, pak přidáme jeden hrnek vody a zelené chilli papričky. Rozmixujeme, přidáme koriandr a je-li třeba přidáme trochu vody, tak aby se vytvořila hladká pasta.Nakonec přimícháme jogurt a zbytek cizrny. Mladé cukety dobře omyjeme a nakrájíme na kolečka. Pak je vaříme v páře asi 10 minut. Ve vysoké pánvi zahřejeme olej na střední teplotu, přidáme černé hořčičné semínko, prášek Asafetida a přikryjeme poklicí, když začnou semínka praskat.
Po chvíli snížíme teplotu a přidáme do pánve kari listy promnuté rukama, aby se uvolnily přírodní oleje. Také přidáme červenou chilli papričku. Vše důkladně promícháme, ale opatrně přikrýváme poklicí,protože vlhkost z listů kari může způsobit rozstřikování oleje. Nakonec do pánve přidáme cuketu uvařenou v páře, špetku soli a hotovou kari omáčku. Teplotu snížíme a vše ještě společně prohřejeme. Hotové jídlo podáváme většinou s vařenou rýží a ozdobené lístečky koriandru.