Crumble s rebarborou a jahodami recept
Anglický drobenkový koláč crumble je výtečný zejména v kombinaci se sezónním ovocem. Na jaře skvěle chutná s rebarborou a jahodami, i když se rebarbora řadí mezi zeleninu. Sladkost jahod a kyselost rebarbory se propojí v nasládlém drobenkovém posypu a vytvoří skvělý dezert, který je dobré mlsat lžičkou.
Ingredience receptu
- Pro náplň:
- 500 g jahod
- 400 g rebarbory
- 100 g třtinového cukru
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu (Gustin)
- 1 čajová lžička vanilkového aroma, příp. cukru
- Na crumble:
- 60 g ovesných vloček
- 40 g hladké špaldové mouky
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
Způsob přípravy
Jahody umyjeme, zbavíme je stopek a rozčtvrtíme. Z rebarbory odřízneme tuhé konce, oloupeme ji a nakrájíme na malé kousky (asi 1,5 cm). Ovoce smícháme s třtinovým cukrem, škrobem, vanilkovým aroma a vyložíme ho na dno zapékací mísy. Můžeme použít jednu větší nádobu nebo ovoce rozdělit do více menších.
Nyní je třeba udělat drobenku. V míse smícháme vločky, mouku, kokos, máslo, cukr a sůl. Ingredience dobře prohněteme rukama a vytvoříme drobenku. Tu nasypeme na ovoce v zapékací nádobě.
Crumble pečeme v troubě předehřáté na 180°C, přibližně 40 minut.