Croquembouche recept
Tradiční francouzský křupavý dezert, jeden z představitelů haute kuchyně z počátku 19. Století. Tradičně crocambushi sloužil při velkých oslavách, svatebách nebo na Vánoce Zaostřeno na slavnostní stůl.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Profiterolky - odpalované těsto:
- 500 g mléka
- 5 g soli
- 200 g másla
- 280 g hladké mouky
- cca 10 vajec
- Drobenka:
- 85 g másla
- 100 g hnědého cukru
- 100 g hladké mouky
- nevlhnoucí cukr
- Fondán:
- cukr moučka
- horké mléko
- citrónová šťáva
- plátek zlata
- Krém:
- 12 žloutků
- 800 ml mléka
- 200 ml smetany
- 280 g krupicového cukru
- 90 g kukuřičného škrobu
- vanilková esence
- 2 kostky másla
- 2 smetany ke šlehání
Způsob přípravy
Uděláme klasicky odpalované těsto. Mléko, sůl a máslo, poté přidáme mouku a vařečkou mícháme (odpalujeme těsto). Necháme ho vychladnout, dáme do robotu s třecí metlou, postupně přidáváme vejce a utřeme hladké konzistentní lesklé těsto.
Těsto stříkáme na plech (1 plech cca 30 ks kuliček). Plech rukou postříkáme vodou, dno potřeme vodou a vložíme do trouby na 210 °C na 8 minut. Poté troubu ztlumíme na 150 °C a dopékáme cca 15 minut. Během pečení troubu neotvíráme. Dávka vychází na cca 4 plechy.
Polovinu profiterolek poklademe kolečky z drobenky – drobenku zpracujeme v těsto, vyválíme válečky v průměru jako velikost větrníčků na plechu a dáme chladit. Poté krájíme plátky cca 0,5 cm a klademe na větrníčky před pečením.
Větrníčky bez posypky rozdělíme na dva díly. Polovina bude pocukrovaná a druhá politá fondánem. Fondán umícháme z moučkového cukru, trošky citrónové šťávy a horkého mléka.
Po upečení narušíme spodek kuličky nožem s ostrou špičkou, aby vyšla pára a nezvlhly.
Větrníčky naplníme krémem – žloutky s cukrem lehce utřeme a vmícháme do mléka se smetanou a škrobem. Přidáme vanilku (celou, nebo esenci) a uvaříme na mírném plameni hustý pudink.
Směs překryjeme folií a dáme zchladnout.
Ušleháme dvě šlehačky a poté našleháme dvě másla. Do másla postupně přidáváme žloutkový krém a nakonec lehce vmícháme šlehačku, dáme vychladit.
Každé naplněné kuličce omočíme v karamelu dno a skládáme je do kužele. Nakonec croquembouche dozdobíme karamelovými nitěmi.