Čočkový salát s červenou řepou recept
O zdravotních benefitech luštěnin už není třeba se dlouze rozepisovat, to je každému jasné. Klasická hnědá čočka byla dříve někdy považovaná za jídlo chudé, obyčejné, a to dost neprávem. Čočka je příjemná chutí i konzistencí a výtečná je například do salátů. Na podzim ji lze zkombinovat s velmi zdravou zeleninou - červenou řepou -, a salát dochutit čerstvými bylinkami a výraznějším čerstvým sýrem. Aby byl recept rychle hotový, je dobré použít již předvařenou červenou řepu. Ušetří to čas i peníze.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g uvařené hnědé čočky
- 300 g předvařené červené řepy
- 100 g sýru typu balkánský, feta nebo kozí
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- čerstvá bazalka pro ozdobu
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Čočku uvaříme dle návodu, slijeme a necháme vychladnout.
V misce promícháme hořčici s olejem, solí a pepřem.
Čočku nasypeme do mísy, přidáme na plátky nebo na kostičky nakrájenou řepu, promícháme je a salát zalijeme hořčičnou zálivkou.
Pokrm ozdobíme rozdrobeným sýrem a lístky bazalky.