Čočkový dhal recept
Tento pokrm se jí napříč jižní Asií a je přímo nabitý vlákninou, která udělá dobře hlavně našemu zažívání. Dhal je chutné, syté a zajímavě kořeněné jídlo, které zachutná všem, kdo mají rádi orientální kuchyni.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 hrnku propláchnuté červené čočky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 3 středně velké mrkve
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého pepře
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 4 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 lžička soli
- 0,5 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
- šťáva z limetky
Způsob přípravy
Ve větším hrnci rozehřejeme olej, přisypeme hořčičná semínka a asi minutu je restujeme, dokud nezačnou pukat. Snížíme teplotu, přidáme zázvor, nadrobno nakrájený česnek a cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a na půlměsíčky pokrájený celer. Vše restujeme asi 5 minut, dokud zelenina nezačne měknout.
Do směsi přisypeme všechno koření kromě čerstvého koriandru a vše pořádně promícháme. Pak přidáme propláchnutou a okapanou čočku, nakrájená rajčata z plechovky i se šťávou a sůl. Směs promícháme, přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a za občasného promíchání vaříme dalších 15 - 20 minut. Na konci vaření by měla být čočka měkká a dhal hustý.
Hotový pokrm dochutíme limetkovou šťávou a nasekanými lístky koriandru.