Čočková polévka s anglickou slaninou recept
Čočková polévka s anglickou slaninou a kořenovou zeleninou zahřeje a zasytí. Luštěniny jsou zdravé.
Oblíbenou čočku si nasypeme do mísy s vodou večer před spaním. (nebo alespoň pár hodin před vařením)
(celý recept)
Ingredience receptu
- černý pepř - mletý
- sůl
- český česnek
- 0,2 kg:čočka (např. zelená, červená)
- řepkový olej
- 1 ks:mrkev
- 1 ks:kuchyňská cibule
- 100 g:slanina - anglická
- majoránka - sušená
- 1500 ml:voda
- 1 ks:petržel
Způsob přípravy
Druhý den si zeleninu omyjeme a zbavíme slupky. Pomocí ručního mixéru si cibuli a kořenovou zeleninu nahrubo rozmixujeme. Nebo na prkénku nakrájíme. Rozkrájíme si slaninu. Česnek si prolisujeme a osolíme. Dochutíme sušenou majoránkou. Odložíme ho stranou na závěrečné dochucení polévky.
Čočku zbavíme vody a necháme okapat. V hrnci si osmahneme na oleji cibuli. Přidáme slaninu. Lehce osmahneme a přisypeme kořenovou zeleninu. Zalijeme maličko vodou a pár minut povaříme.
Přisypeme čočku. Doplníme vodou a okořeníme. Osolíme a vaříme. Průběžně mícháme a ochutnáváme, aby byla čočka v polévce akorát na skus. Tip ode mne: Občas přidám bujón pro výraznější chuť.
Na závěr polévku dochutíme připravenou směsí majoránky s česnekem a můžeme servírovat