Čočka na kyselo s jíškou a opečenou cibulkou recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření60 minPočet porcí4 porce

Tradiční pokrm s nečekaně skvělou chutí

Čočka na kyselo patří mezi klasická jídla české kuchyně. I když ji mnozí znají jako školní či závodní klasiku, správně připravená čočka je chutná, vyvážená a ideální jako postní nebo levný oběd. Díky správné přípravě si zachová krásnou barvu, výraznou chuť a perfektní strukturu. Základem úspěchu je dobře uvařená čočka, chutná cibulová jíška a vyvážené dochucení octem a cukrem.


Tipy a rady na skvělou Čočku na kyselo



Čočku vařte vždy ve studené vodě a pomalu – zachová si barvu i tvar.

Vyhněte se červené a žluté čočce – jsou vhodnější na kaše.

Na zahuštění použijte cibulovou jíšku – sádlo dodá jídlu typickou chuť.

Ocet přidávejte až na konci, jinak čočka nezměkne.

Na talíři stačí přidat krajíc chleba a kyselou okurku – nebo i volské oko či uzeninu, podle chuti.


Takto připravená čočka na kyselo je výživná, krásně voňavá a chuťově daleko od školních vzpomínek. Dobrou chuť!

Ingredience receptu

  • 250 g drobné zelené čočky (např. francouzská zelená)
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy nebo snítka tymiánu, majoránky apod.
  • 1 cibule (na jíšku)
  • 20 g sádla
  • 10 g hladké mouky
  • 2–3 lžíce bílého vinného octa
  • velká špetka cukru
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • špetka soli


Způsob přípravy

Čočku propláchněte, nasypte do kastrolu a zalijte třemi hrnky studené vody. Zakryjte a pomalu přiveďte k varu.

Po 2 minutách varu sceďte, znovu zalijte 3 hrnky čerstvé studené vody. Přidejte špetku soli a bylinky. Vařte na mírném ohni 25–30 minut (větší hnědá čočka 45–50 minut), jen mírně pobublávající a bez míchání – pouze občas lehce potřeste kastrol.

Mezitím si připravte cibulovou jíšku: nakrájejte cibuli nadrobno, opečte ji na sádle dozlatova, přidejte mouku a ještě 2–3 minuty míchejte. Odstavte.

Hotovou čočku sceďte, zachyťte vývar (mělo by ho být asi 250 ml). Bylinky vyhoďte.

Do jíšky přidejte polovinu vývaru a rozmíchejte metličkou. Pak přilijte zbytek a vařte asi 15–20 minut na mírném ohni, aby se ztratila chuť mouky. Dochucujte solí, octem a cukrem podle chuti.

Na druhé pánvi si připravte opečenou cibulku na závěrečné přelití – cibuli nakrájejte na půlměsíčky, opečte ji na sádle dozlatova a osolte.

Hotovou čočku krátce promíchejte s omáčkou těsně před podáváním, aby se nesrazila chuť octa. Servírujte přelité sádlem a cibulkou.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Čočka na kyselo s jíškou a opečenou cibulkou recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu Čočka kyselo jíškou opečenou cibulkou .
Hledat podobné recepty na internetu jako Čočka na kyselo s jíškou a opečenou cibulkou


×