Čočka na husto recept
Kdo chce svůj jídelníček odlehčit od masa, jsou pro něj luštěniny díky vysokému obsahu bílkovin skvělou alternativou. Čočka je ve srovnání například s fazolemi lépe stravitelná a její příprava nezabere tolik času.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g velkozrnné čočky
- 1 cibule
- 1 menší mrkev
- 1 lžíce oleje
- ½ bujonové kostky
- 1 lžíce hladké mouky
- ocet a cukr na dochucení
- olej
- sůl
Způsob přípravy
Čočku namočíme do dostatečného množství studené vody, asi 2 hodiny před vařením.
Vodu scedíme, čočku zalijeme čistou vodou tak, aby byla potopená, přidáme bujonovou kostku, bobkový list a vaříme na střední stupeň doměkka.
Během vaření luštěninu průběžně promícháváme. Když je čočka uvařená, zbylou vodu scedíme a odložíme stranou.
Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme olej a nejprve cibuli a po chvíli i mrkev na něm osmahneme. Když cibule zesklovatí, zaprášíme obsah hrnce hladkou moukou a krátce ji opražíme.
Hotovou jíšku zalijeme vývarem z čočky (mělo by ho být přibližně 100 ml), vše dobře rozmícháme a ještě chvíli povaříme.
Vznikne omáčka, do níž přidáme čočku, kterou dochutíme solí, octem a cukrem. Podáváme s pečivem nebo vejcem.