Citronový koláč na plech recept
Tenhle koláč je velmi snadný na přípravu. Citronový koláč zvládnou i začátečníci a moučník není žádná dusivá hmota, kterou je třeba zapíjet. Těstu dodá vláčnost podmáslí a citronová šťáva přidá koláči příjemnou kyselost. Příprava těsta nezabere ani deset minut, a pak už stačí jen necelá půlhodina v troubě. Ideální moučník, kterým uctíte nečekanou návštěvu nebo hladové potomky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g hladké mouky
- 280 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 180 g změklého másla
- 4 vejce
- 350 ml podmáslí
- 1 balení kypřícího prášku do pečiva
- 2 citrony (v bio kvalitě)
- špetka soli
- Na polevu:
- 250 g moučkového cukru
- šťáva z citronů
- plátky citronu na ozdobu
Způsob přípravy
Plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 180°C.
Mouku nasypeme do mísy, přidáme prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr, špetku soli a vše promícháme. Citrony umyjeme mýdlem, pečlivě opláchneme, osušíme je a kůru nastrouháme.
V jiné míse prošleháme vejce s podmáslím, změklým máslem a citronovou kůrou. Ke směsi postupně přisypeme sypkou část a za pomoci metličky vše prošleháváme tak dlouho, dokud nebude těsto hladké.
Těsto nalijeme na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřeme stěrkou. V předehřáté troubě koláč pečeme 25 minut. Pak plech vyndáme z trouby a moučník necháme zcela vychladit.
Do misky prosejeme moučkový cukr. Přidáme vymačkanou šťávu z citronů (přibližně 5 lžic) a umícháme polevu, kterou vychlazený koláč polijeme. Moučník ozdobíme plátky citronu a po zatuhnutí polevy podáváme.