Citronový koláč recept
Citronový koláč je lehký a svěže lahodný moučník. Ke kávě nebo k čaji jako výjimečný moučník bude skvělý.
(celý recept)
Ingredience receptu
- citronový krém:
- 1 hrnek cukru
- šťáva a kůra ze dvou citronů
- 3 vejce
- 8 lžic tuhého másla
- těsto:
- 2 1/2 lžíce cukru krupice
- 1 1/3 hrnku polohrubé mouky
- 12 lžic změklého másla
- 2 1/2 lžíce moučkového cukru
Způsob přípravy
Citronový koláč je lehký a svěže lahodný moučník. Ke kávě nebo k čaji jako výjimečný moučník bude skvělý. Vejce a cukr ušleháme na pánvi do hladké pěny. Nyní pánev zahřejeme na střední teplotě a za stálého míchání povaříme, až směs zhoustne. Pak pánev odstavíme z plotny a přidáme do směsi máslo, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Promíchanou směs nalijeme do misky, přikryjeme ji potravinovou fólií a na dvě hodiny ji umístíme do ledničky. Pěna by za tu dobu měla ztuhnout.
Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů. Mouku a oba druhy cukru důkladně rozmixujeme mixérem. Pak směs nasypeme do pekáče vyloženého pergamenovým papírem a důkladně ji vtlačíme do dna pekáče. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a těsto pečeme 30 minut. Po této době snížíme teplotu trouby na 140 stupňů a na těsto rozprostřeme ztuhlou směs z ledničky. Znovu koláč pečeme asi 10 minut. Hotový koláč necháme zchladnout, posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na kostky.