Cibulový chléb recept
Není nad to zakousnout se do čerstvě upečeného, voňavého chleba. Pečivo přitom vůbec nemusí být nudné. Lze ho ozvláštnit nejrůznějšími přísadami, třeba cibulí! Kdo se s ní nechce krájetí, může zvolit její předsmaženou variantu, která je běžně dostupná v obchodech.
Ingredience receptu
- 300 g hladké mouky
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 větší cibule
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce oregana
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžíce octa
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 300 ml vody
Způsob přípravy
Sypké ingredience - tedy oba druhy mouky, sůl, cukr, bylinky a droždí smícháme v míse. Přilijeme vodu, ocet, 2 lžíce oleje a vypracujeme hladké těsto.
Zbylý olej zahřejeme na pánvi, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a osmahmene ji dozlatova. Orestovanou cibuli přidáme do těsta a opět ho propracujeme.
Formu na biskupský chlebíček (nebo jinou hranatou formu) vyložíme pečícím papírem. Těsto nalijeme do formy, zakryjeme ho utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout.
Troubu předehřejeme na 180 - 200°C a chléb pečeme přibližně 45 - 55 minut, dokud kůrka nezezlátne.