Cibulové placky recept
Jakmile se venku ochladí, začnu mít chuť na hutnější pokrmy, tučnější maso, a také na cibuli. Možná i proto, že cibule je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů a platí za \"posilovače\" imunity. Placky s cibulí jsou jednoduché a také levné jídlo, které se dá servírovat jako příloha k masu, jako chuťovka k vínu nebo jako hlavní chod. U nás se často podávají jako večeře a hladovci mohou k plackám přikusovat sýr nebo čerstvou zeleninu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na kvásek:
- 50 g hladké mouky
- 250 ml vlažné vody
- 30 g čerstvého droždí
- 10 g krupicového cukru
- Na těsto:
- 250 g žluté cibule
- 50 g másla
- 250 ml podmáslí
- 500 g hladké mouky (lze napůl se špaldovou)
- 5 g soli
- 1 lžička nasekané petrželky
Způsob přípravy
Do misky rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a umícháme kašičku. Přilijeme asi 100 ml vody, směs promícháme, misku zakryjeme fólií a počkáme asi 10 - 15 minut než vzejde kvásek.
Cibuli oloupeme, nahrubo nakrájíme a orestujeme ji na pánvi v části rozehřátého másle. Podmáslí v rendlíku mírně zahřejeme (asi na 30°C), přilijeme do něj zbytek rozpuštěného másla a sůl. Směs nalijeme do mísy.
K základu přimícháme mouku, vychladlou cibuli a kvásek. Těsto důkladně propracujeme, mísu zakryjeme fólií a necháme těsto asi hodinu kynout.
Na pomoučené ploše těsto znovu propracujeme a rozdělíme ho na 4 stejné díly. Z každého z nich vyválíme asi 2 cm silnou placku.
Placky vyskládáme na připravený vymazaný plech, který zakryjeme a placky necháme dalších 10 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 220° C, placky lehce potřeme vodou a v předehřáté troubě je pečeme asi 40 minut.