Cibulová polévka recept
Tato cibulová polévka je možná poněkud delší na přípravu. Je to zejména kvůli pomalému dušení cibule, ta však díky tomu krásně zjemní a získá lahodnou nasládlou chuť. Takže určitě stojí za vyzkoušení. Cibulačku podáváme zasypanou sýrem, společně s opečeným bílým toustem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 ks středně velké žluté cibule,
- 4 ks středně velké červené cibule,
- 3 ks jarní cibulky,
- 4 stroužky česneku,
- hrst čerstvé petrželové natě,
- lžička worcestrové omáčky,
- zeleninový bujón,
- sůl, pepř, kmín a tymián na dochucení,
- olivový olej na smažení,
- hrst nastrouhaného ementálu (nebo podobného typu sýra),
- 5 ks toustového chleba.
Způsob přípravy
Všechny cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo. Petrželovou nať nasekáme na drobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
V hrnci rozehřejeme olej a přidáme česnek s petrželkou, krátce osmahneme. Potom přidáme do hrnce všechnu cibuli, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni pozvolna za občasného míchání dusíme 30 minut. Zatím nepodléváme, cibule sama pustí dostatečné množství šťávy.
Po půl hodině odklopíme z hrnce víko a ještě 10 minut za stálého míchání cibulku necháme smažit. Poté teprve zalijeme vodou. Přidáme zeleninový bujón, špetku tymiánu, špetku kmínu a worcestr. Podle chuti dosolíme a opepříme. Povaříme dalších 15 min. Před podáváním posypeme nastrouhaným sýrem a přidáme plátek opečeného bílého toustového chleba.