Ciabatta recept
Tento nadýchaný bílý chléb je typický velkými póry. Jak název napovídá, ciabatta je doma v Itálii a patří mezi velmi oblíbené druhy bílého pečiva. Vyrobit ciabattu není složité, ale je třeba se smířit s nezvykle dlouhou dobu, kterou příprava tohoto chleba potřebuje. Ciabatta skvěle chutná s různými druhy sýrů, uzenin, s olivami i slanými a sladkými pomazánkami.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Pro kvásek:
- 5 g čerstvého droždí
- 125 ml vlažné vody
- 220 polohrubé pšeničné mouky
- Na základní těsto:
- 10 g čerstvého droždí
- 180 ml vlažné vody
- 280 g polohrubé mouky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- špetka cukru
Způsob přípravy
Nejprve je třeba vytvořit kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí, nalijeme na něj vodu a kvasnice zcela rozmícháme. Do kašičky přimícháme mouku, zapracujeme ji a krátce prohněteme. Mísu zakryjeme potravinovou fólií, upevníme ji gumičkou a necháme 16 hodin odpočívat.
Druhý den se pustíme do přípravy hlavního těsta. Ve vodě rozpustíme droždí a tento základ smícháme ve velké míse s cukrem, moukou, olejem, solí a vzešlým kváskem. Těsto hněteme 5 – 10 minut. Mísu překryjeme potravinovou fólií stejně jako u přípravy kvásku a těsto necháme hodinu až dvě kynout.
Vykynuté těsto rozpůlíme. Na pomoučené ploše z půlek vytvarujeme dva podlouhlé bochníčky, které k sobě opatrně přitlačíme. Těsto už znovu nehněteme, ale položíme ho na plech vyložený pečícím papírem a necháme hodinu kynout.
Troubu předehřejeme na 230°C a ciabattu pečeme 20 – 25 minut.