Sdílet:

Ciabatta recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření1140 minPočet porcí2 porce

Tento nadýchaný bílý chléb je typický velkými póry. Jak název napovídá, ciabatta je doma v Itálii a patří mezi velmi oblíbené druhy bílého pečiva. Vyrobit ciabattu není složité, ale je třeba se smířit s nezvykle dlouhou dobu, kterou příprava tohoto chleba potřebuje. Ciabatta skvěle chutná s různými druhy sýrů, uzenin, s olivami i slanými a sladkými pomazánkami.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • Pro kvásek:
  • 5 g čerstvého droždí
  • 125 ml vlažné vody
  • 220 polohrubé pšeničné mouky
  • Na základní těsto:
  • 10 g čerstvého droždí
  • 180 ml vlažné vody
  • 280 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • špetka cukru


Způsob přípravy

Nejprve je třeba vytvořit kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí, nalijeme na něj vodu a kvasnice zcela rozmícháme. Do kašičky přimícháme mouku, zapracujeme ji a krátce prohněteme. Mísu zakryjeme potravinovou fólií, upevníme ji gumičkou a necháme 16 hodin odpočívat.

Druhý den se pustíme do přípravy hlavního těsta. Ve vodě rozpustíme droždí a tento základ smícháme ve velké míse s cukrem, moukou, olejem, solí a vzešlým kváskem. Těsto hněteme 5 – 10 minut. Mísu překryjeme potravinovou fólií stejně jako u přípravy kvásku a těsto necháme hodinu až dvě kynout.

Vykynuté těsto rozpůlíme. Na pomoučené ploše z půlek vytvarujeme dva podlouhlé bochníčky, které k sobě opatrně přitlačíme. Těsto už znovu nehněteme, ale položíme ho na plech vyložený pečícím papírem a necháme hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 230°C a ciabattu pečeme 20 – 25 minut.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Ciabatta recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Ciabatta.
Hledat podobné recepty na internetu jako Ciabatta


×