Churros s čokoládou recept
Tuto španělskou pochoutku si doslova zamilujete. Těsto na churros je podobné naším koblihám, ale dělají se z ní tyčinky, které se namáčejí v čokoládě. Pokud jste se rozhodli hřešit sladkým, churros by měla být jasná volba.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 310 ml plnotučného mléka
- 4 lžíce másla
- 1 zarovnaná lžíce třtinového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 140 g hladké mouky
- 3 vejce
- rostlinný olej na smažení
- Čokoládová omáčka:
- 200 g kvalitní tmavé čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
Způsob přípravy
Na churros dejte do rendlíku mléko, máslo, cukr, vanilku a špetku soli a na středním plameni a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, až se cukr rozpustí. Ztlumte plamen a přisypte mouku. Míchejte pár minut, až se z těsta zformuje koule. Přesuňte ji do mísy a nechte 5 minut chladnout. Ručním šlehačem pak zapracujte jedno vejce po druhém. Těsto potom přesuňte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou.
Na omáčku rozpusťte čokoládu se smetanou na malém plameni, až vznikne hladký krém. Odložte a udržujte horké.
Rozpalte 5cm vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180°C) a vytlačujte zhruba 7 cm dlouhé kousky těsta přímo do oleje. Smažte je dozlatova celkem 3 minuty, během smažení jednou obraťte. Nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte s horkou čokoládovou omáčkou k namáčení.
Tip Churros budou ještě lepší, když je ihned po usmažení obalíte v krupicovém cukru či cukru smíchaném se skořicí.