Chřest pečený v troubě recept
Chřestová sezóna je od konce dubna do poloviny června a největší sílu má zelenina v květnu. Chřest je ceněný pro jemnou chuť a pozitivní vliv na lidské zdraví. I když uvařit ho vypadá jako hračka, občas se tepelná úprava nepovede podle našich představ. Zkuste dát chřest do trouby, úspěch zaručen!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 kg bílého chřestu
- 150 g másla
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- šťáva z poloviny citronu
- špetka cukru
- bílé víno
- čerstvá pažitka
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 200° C.
Chřest umyjeme, oloupeme a odřízneme ztvrdlé konce.
Do zapékací nádoby vložíme očištěný chřest, přičemž dáme pozor na to, abychom nepoškodili křehké hlavičky. Stonky osolíme, opepříme, posypeme cukrem a poklademe na ně plátky másla. Chřest pokapeme vínem.
Formu uzavřeme alobalovou fólií a chřest pečeme přibližně 60 minut. Kdo má zeleninu raději spíše tužší, tzv. na skus, může dobu pečení zkrátit na polovinu.
Čerstvou pažitku nasekáme najemno, nasypeme ji do misky, přidáme šťávu z citronu a rozpuštěné zbylé máslo. Sós promícháme. Hotový chřest servírujeme na talíř a poléváme omáčkou.