Chléb recept
Upečme si doma chléb! Je to jednodušší, než si myslíte! A pochutnáte si.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kávová lžička kmín
- 2 hrnky vody
- 2 kávové lžičky sůl
- 1 hrnek mouka - žitná
- 0,5 kávové lžičky droždí - sušené
- 1 kávová lžička ocet
- 3 hrnky mouka - hladká
Způsob přípravy
Vezmeme si velkou mísu a nasypeme hladkou a žitnou mouku. Přidáme kmín a osolíme. Nandáme půl lžičky sušeného droždí a dáme lžičku octa. Přilijeme vodu. Důkladně zamícháme.
Hotové těsto zakryjeme a nyní bude těsto minimálně půl dne (12 hod.) odpočívat a kynout. Když večer zaděláte, ráno, zhruba po 12 až 16 hodinách vyndáte z mísy. Je dobré, před vyndáním lehce posypat moukou a několikrát opatrně promíchat.
Na připravený (lehce posypaný) silikonový vál vyklepneme těsto a několikrát ho přehneme jako list papíru. Vezmeme ho do ruky a dáme do mísy. Tam bude ještě odpočívat, minimálně šedesát minut.
Chleba budeme péci v hrnci, bude mít pěkný tvar. Dáme si předehřát troubu.(230°C)
Do trouby vložíme hrnec vhodný na pečení do trouby (ideálně i s poklicí vhodnou do trouby). Za půl hodiny ho vyndáme a vyklepneme dovnitř do hrnce těsto. Nandáme poklici. Nyní se bude chléb půl hodiny péci.
Potom dáme stranou poklici a pokračujeme v pečení zhruba 20 - 30 minut. Podle toho, jak chceme mít tmavý chléb. Řiďte se zkušenostmi s pečením s vaší troubou. Pokud máte mřížku, nechte tam po upečení chléb vychladnout. Cítíte tu vůni?