Čevabčiči recept
Tento masový pokrm je složením podobný karbanátku a dříve šlo o klasiku, která nechyběla skoro na žádném restauračním jídelníčku a byla stálicí i ve školních jídelnách. Na tuhle balkánskou pochoutku se v průběhu času trochu zapomnělo, a to je škoda. Čevabčiči totiž má něco do sebe a chutná malým i velkým strávníkům.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g mletého masa (mix hovězí a vepřové nebo jehněčí)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky sladké papriky
- 1 lžička koření čubrica (pískavice, saturejka, sůl)
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- olej
- tuk (sádlo) na opečení
Způsob přípravy
Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku prolisujeme. Do mísy dáme najemno namleté maso, přidáme trošku vody, česnek s cibulí, papriku, čubricu, pepř a trochu soli. Směs pečlivě propracujeme rukama.
Prkénko poprášíme moukou a rukama tvarujeme z masové směsi malé válečky.
Na pánvi rozehřejeme tuk a válečky opékáme z obou stran. Maso se dá i dobře grilovat na roštu. Stačí ho jen občas potřít olejem. Hotové čevabčiči podáváme s vařeným bramborem, hořčicí, na kolečka nakrájenou cibulí a sterilovanou okurkou.