Celerový krém s uzeným tempehem a pečenou bramborou recept
Velice vydatný krém doplněný o restovaný tempeh je výborným, levným jídlem, které můžete podávat také jako hlavní chod. Celer je tak zdravý, že ho většina renomovaných odborníků z oblasti výživy zařazuje do nejzdravější desítky všech potravin. Celerový kořen je bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin. Tato miříkovitá zelenina má protizánětlivé účinky, pomáhá mimo jiné likvidovat záněty v trávicím traktu. Je důležitým zdrojem antioxidantů. Prospívá cévám, snižuje cholesterol a podporuje práci žlučníku, zbavuje tělo škodlivin, pomáhá při zácpě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 větší kořen celeru
- 1 uzený tempeh
- 10 brambor ( záleží podle chuti)
- 800 ml vody
- Sůl / pepř / chilli
Způsob přípravy
Brambory nakrájíme na kolečka, zalijeme olivovým olejem, osolíme a opepříme a dáme do trouby péct na 180 °C. Brambory pečeme dokud nejsou dozlatova. Po upečení si část brambor odložíme na servírování a část dáme do polévky. Množství brambor na servírování zvolte podle vaší chutí. My dáváme na střed talíře zhruba hrstku.
Oloupeme a nakrájený celer vaříme do změknutí v osolené vodě ( dejte méně vody ať polévka není příliš řídká). Jakmile je celer měkký přidáme pečené brambory a špetku sušeného chilli a celé to rozmixujeme do hladka. Pokud vám vzniklo až moc husté pyré, přidejte trochu horké vody a pyré nařeďte na požadovanou konzistenci. Osolíme opepříme podle chuti.
Tempeh si nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi ze všech stran do zlatova. Do středu talíře si dáme zbytek nakrájených brambor a zalijeme celerovým krémem tak aby brambory trochu vykukovaly. Do středu na brambory dáme uzený tempeh a můžete servírovat.