Cannelloni plněné ricottou a cuketou recept
Plněné cannelloni je tradiční italská těstovina, která se nejčastěji plní a zapéká podobně jako lasagne. Tyto atypicky velké duté válečky můžete naplnit jakoukoliv směsí a zapéct se sýrem. Vyzkoušejte vegetariánskou verzi, cannelloni plněné cuketou a sýrem ricotta.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 750g středních cuket, nastrouhaných nahrubo
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, drcené
- 250g ricotty
- najemno nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- 2x 400g konzerva krájených rajčat
- 2 bobkové listy
- 1 lžička třtinového cukru
- 12 plátů chlazených (čerstvých) lasagní
- 50g parmazánu, strouhaného
- lístky bazalky na ozdobení
Způsob přípravy
Nastrouhané cukety lehce osolte, promíchejte a nechte vypotit. Ve větší pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, vsypte cukety a asi 10 minut je zvolna a za občasného míchání opékejte. Přidejte polovinu česneku a ještě 2–3 minuty opékejte. Zvyšte plamen a nechte odpařit veškerou tekutinu, kterou cukety pustily. Odstavte z plotny a nechte vychladnout, poté vmíchejte ricottu a citronovou kůru, dosolte a opepřete.
Na omáčku zahřejte v menším hrnci lžíci olivového oleje a zvolna na něm opečte zbylý česnek. Přidejte rajčata, 2 bobkové listy a cukr a nechte 20 minut vařit, aby omáčka zhoustla. Vyjměte bobkový list.
Troubu rozehřejte na 180°C. Náplň rozdělte na lasagne (pokud jsou tuhé a špatně by se s nimi pracovalo, přelijte je předtím vroucí vodou a slijte) a zarolujte do úhledných trubiček. Polovinu omáčky vlijte do zapékací mísy, na ni vyskládejte cannelloni (spojem dolů) a přelijte zbylou rajčatovou omáčkou. Posypte parmazánem a dopečte 30 minut. Podávejte posypané lístky bazalky a můžete ještě přidat trochu strouhaného parmazánu.