Calzone - plněná pizza recept
Calzone - plněná pizza je recept původem z Itálie. Tato v půli přehnutá a v troubě upečená pizza je ale velmi oblíbeným pokrmem nejenom Italů.
Ingredience receptu
- 500 g těsta na pizzu (nebo listové těsto)
- 2 utřené stroužky česneku
- 2 vejce
- 1 lžíce nasekané zelené bazalky
- 1 lžička vody
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce soli
- 2 lžičky nasekaného čerstvého oregana
- 1 lžíce nasekané zelené petrželky
- 450 g mozzarelly
- 800 g nakládaných rajčat
- 900 g Sweet Italian sausage (nebo mleté maso)
- 3 lžíce olivového oleje
- omáčka Marinara
Způsob přípravy
Calzone - plněná pizza je recept původem z Itálie. Tato v půli přehnutá a v troubě upečená pizza je ale velmi oblíbeným pokrmem nejenom Italů. Troubu předehřejeme na 220 stupňů.Dva velké plechy necháme při předehřívání připravené v troubě.Těsto na pizzu vyválíme na tenké pláty, pokryjeme plastovou folií a necháme 20 minut odpočinout. Ve vyšší pánvi rozpálíme lžíci oleje na střední teplotu, přidáme mleté maso a smažíme ho za občasného míchání asi 1O minut, až se pěkně rozpadne a zhnědne. Pak k němu přidáme rajčata z konzervy bez nálevu, pepř, sůl, oregano, petržel, bazalku a česnek.
Promícháme a při střední teplotě vše dusíme asi 1O minut. Pak pánev odstraníme z plotny. Z těsta na pizzu vykrojíme čtyři kruhy. Masovou směsí poklademe polovinu kruhu, posypeme nakrájenou mozzarellou a těsto přehneme. Okraje pevně přitiskneme k sobě. Hotové kapsy potřeme vejcem rozšlehaným se lžičkou vody. Přeneseme je na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a v předehřáté troubě je pečeme 18 až 20 minut, až se začnou zbarvovat do hněda. Calzone servírujeme s omáčkou Marinara.