Čajová zmrzlina podle Burianova kuchaře slavila úspěch i mezi hvězdami první republiky recept
Vlasta Burian, král českých komiků první republiky, si potrpěl na dokonalý servis – a to i v kuchyni. Proto si k sobě najal špičkového kuchaře Jaromíra Trejbala, který měl za sebou zkušenosti z luxusních podniků doma i v zahraničí. Mezi jeho specialitami se vyjímala netradiční čajová zmrzlina, která hosty ve slavné Burianově vile zcela ohromila. A dobrou zprávou je, že si ji můžete snadno připravit i dnes doma.
Kuchař s hvězdnou kariérou
Jaromír Trejbal nebyl jen ledajaký kuchař – pracoval v pařížských restauracích i v Obecním domě, vařil pro šlechtu i významné hosty. Když se stal osobním kuchařem Vlasty Buriana, dostal k dispozici špičkově vybavenou kuchyni a mohl se pustit do tvorby opravdu výjimečných pokrmů. Jeho doménou byla především studená kuchyně, do které spadá i slavná čajová zmrzlina.
Delikatesa, kterou si Burian zamiloval
Zatímco Burian dával často přednost jednoduchému jídlu, svým hostům chtěl nabídnout jen to nejlepší. Čajová zmrzlina byla jedním z dezertů, který měl zaručený úspěch. Obsahovala poctivé suroviny a chutnala i těm nejnáročnějším. A co je nejlepší? Tento recept si můžete vyzkoušet i vy doma!
Zmrzlina, která potěší i dnes
Domácí čajová zmrzlina je nejen originální, ale také překvapivě snadná na přípravu. Pokud ji navíc nazdobíte šlehačkou nebo čerstvými lístky máty, uděláte z ní hvězdu každé letní oslavy – stejně jako kdysi slavný Burian. Dopřejte si kousek prvorepublikového luxusu i vy a okouzlete rodinu nebo přátele tímto netradičním dezertem.
Tip: Pro jemnější chuť můžete použít například černý čaj Earl Grey nebo zelený jasmínový čaj. Experimentujte a najděte si svou oblíbenou kombinaci!
Ingredience receptu
- 1 litr smetany ke šlehání
- 300 g cukru
- 2 lžíce kvalitního sypaného čaje
- 10 žloutků
- 200 ml jamajského rumu
Způsob přípravy
Smetanu zahřejte s cukrem a čajovými lístky a krátce povařte.
Poté směs přeceďte přes jemné síto do misky se žloutky a vyšlehejte dohladka.
Nechte směs vychladnout a přidejte jamajský rum.
Směs nalijte do zmrzlinovače. Pokud ho nemáte, dejte ji do mrazáku a během tuhnutí několikrát promíchejte, aby nevznikly ledové krystalky.