Čajová zmrzlina podle Burianova kuchaře slavila úspěch i mezi hvězdami první republiky recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření30 minPočet porcí4 porce

Vlasta Burian, král českých komiků první republiky, si potrpěl na dokonalý servis – a to i v kuchyni. Proto si k sobě najal špičkového kuchaře Jaromíra Trejbala, který měl za sebou zkušenosti z luxusních podniků doma i v zahraničí. Mezi jeho specialitami se vyjímala netradiční čajová zmrzlina, která hosty ve slavné Burianově vile zcela ohromila. A dobrou zprávou je, že si ji můžete snadno připravit i dnes doma.


Kuchař s hvězdnou kariérou


Jaromír Trejbal nebyl jen ledajaký kuchař – pracoval v pařížských restauracích i v Obecním domě, vařil pro šlechtu i významné hosty. Když se stal osobním kuchařem Vlasty Buriana, dostal k dispozici špičkově vybavenou kuchyni a mohl se pustit do tvorby opravdu výjimečných pokrmů. Jeho doménou byla především studená kuchyně, do které spadá i slavná čajová zmrzlina.



Delikatesa, kterou si Burian zamiloval


Zatímco Burian dával často přednost jednoduchému jídlu, svým hostům chtěl nabídnout jen to nejlepší. Čajová zmrzlina byla jedním z dezertů, který měl zaručený úspěch. Obsahovala poctivé suroviny a chutnala i těm nejnáročnějším. A co je nejlepší? Tento recept si můžete vyzkoušet i vy doma!


Zmrzlina, která potěší i dnes


Domácí čajová zmrzlina je nejen originální, ale také překvapivě snadná na přípravu. Pokud ji navíc nazdobíte šlehačkou nebo čerstvými lístky máty, uděláte z ní hvězdu každé letní oslavy – stejně jako kdysi slavný Burian. Dopřejte si kousek prvorepublikového luxusu i vy a okouzlete rodinu nebo přátele tímto netradičním dezertem.



Tip: Pro jemnější chuť můžete použít například černý čaj Earl Grey nebo zelený jasmínový čaj. Experimentujte a najděte si svou oblíbenou kombinaci!

Ingredience receptu

  • 1 litr smetany ke šlehání
  • 300 g cukru
  • 2 lžíce kvalitního sypaného čaje
  • 10 žloutků
  • 200 ml jamajského rumu


Způsob přípravy

Smetanu zahřejte s cukrem a čajovými lístky a krátce povařte.

Poté směs přeceďte přes jemné síto do misky se žloutky a vyšlehejte dohladka.

Nechte směs vychladnout a přidejte jamajský rum.

Směs nalijte do zmrzlinovače. Pokud ho nemáte, dejte ji do mrazáku a během tuhnutí několikrát promíchejte, aby nevznikly ledové krystalky.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Čajová zmrzlina podle Burianova kuchaře slavila úspěch i mezi hvězdami první republiky recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×